Kan en skuld preskriberas?

Skulder kan precis som brott preskriberas efter en tid. Vad gäller skulder så innebär en preskribering inte att skulden försvinner. Att en skuld blivit preskriberad innebär att borgenären, den som har rätt till betalning, förlorar sin rätt att få skulden indriven med hjälp av kronofogdemyndigheten. En skuld kan preskriberas efter en viss tid ifall man inte har erkänt skulden eller ifall borgenären har avbrutit preskriptionstiden. Borgenärer kan alltså ta så kallade preskriptionsavbrott ifall de märker att man försöker avvakta med att betala preskriptionstiden ut. Ifall man anser att borgenären har ansökt om verkställighet för en preskriberad skuld så ska man skriftligen invända det till kronofogdemyndigheten för att det ska kunna prövas. Det är olika regler för när skulder preskriberas och för vissa fordringar som bland annat skatter och underhållsbidrag gäller särskilda regler för preskription. Annars preskriberas de flesta skulderna man har till staten efter fem år.

För enskilda fordringar såsom exempelvis de som grundar på löpande skuldbrev så är preskriptionstiden tio år. Det vanligaste här är banklån eller andra typer av pengalån. För konsumentfordringar så är preskriptionstiden tre år. Under den kategorin hamnar saker som telefonräkningar, skulder för saker man beställt via postorder eller internet och hyresskulder för bostad.

Det som kan göra att tiden förlängs är ifall fordringsägaren tar ett så kallat preskriptionsavbrott. Det kan ske på flera sätt. Man kan även själv be om ett preskriptionsavbrott. Det kan vara så att man betalar ränta eller amorterar, lovar att betala tillbaka en skuld eller ber om en avbetalningsplan. Då kallas det att man erkänner skulden och den kommer inte att preskriberas. Ett avbrott kan även ske ifall man får ett skriftligt krav eller påminnelse om den innevarande skulden från fordringsägaren.

En annan åtgärd borgenären kan göra är att denne tar skulderna till domstol, eller ansöker om verkställighet hos kronofogden. Genom detta så börjar en ny preskriptionstid att löpa. Då förlängs alltså tiden med lika lång tid som den var från början. På så sätt kan borgenärer se till att en skuld aldrig preskriberas och möjligheten att använda kronofogden inte försvinner.

{ 66 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Skumrask-Bob september 30, 2013 kl. 11:09 e m

.Till Pernilla.
Ensidigt och trångsynt skrivet. Du saknar verklighetsuppfattning inom det område du vill att vi ska tro du kan.

Se Orvars inlägg och lär dig.

Du skriver att vi har oss själva att skylla.
Mitt livverk stals av en advokat som spelade under täcket med min alltmer alkoholiserade kompanjon som började dricka av en annan lika trångsynt kvinna. Jag blev Svarte Petter. Kom inte och säg att jag har ansvar för detta.

Jag har haft betalningsanmärkningar i 27 år, inte ens ett DN abonnemang godtogs. Jag fick so tur var tag i en duktig rådgivare på Nätet som lärde upp mig i konsten att leva utanför samhället utan att vara kriminell. (budgetjuridik. se).
Jag lever idag ett bra liv svart. Jag har en blomstrande verksamhet i ett utlandsbolag med rörelse i Sverige och tar nu igen de 55 miljoner jag har betalat i skatter och avgifter utan att få något stöd tillbaka.
Jag har idag alla kontokort som behövs, Internetbank och kan hyra bil köpa hus och göra precis vad jag vill trots miljonskulder. Och jag tänker aldrig amortera en krona.
Detta är min hämnd för den samling galna regeringar i Sverige som i 40 år tillåtit bankernas hämdsvärd ( UC ) att jaga livet ur okunnigt folk som råkat illa ut, hindra dem från att att spara pengar att betala sina skulder med och hugga av de grenar som skapas.
UC förstör nätverk och produktivitet och skapar alternativ svart ekonomi.
I mitt fall var skulderna ett resultat av just bankernas giriga ovilja att ha lite tålamod, så de får nu äta sin egen träck.

Pernilla !
Det spelar ingen roll om man vill betala tillbaka så länge som politikerna tillåter bankerna att terrorisera skuldsatta via UC så att inga pengar kan skapas att amortera med.
Hur ska man kunna betala tillbaka när man stoppas ideligen?

Du anar inte hur många tunga nätverk dsom UC har kastrerat för mig efter lång uppbyggnad.

Jag är idag expert på att föra ut pengar ur Sverige och jag hjälper andra att lära sig sina knep. Jag fick en bra utbildning av experten på Nätet och den har jag förvaltat alltmedan bankerna räknar 16% övertrassränta på kapitalbelopp de aldrig kommer ett få se.

När jag läser dina floskler så tänker jag på en kärring jag träffade nyligen på en bankett.
Hon satt och ondgjprde sig över folk med betalningsanmärkningar och sa att sånt folk är opålitliga för detta har de bevisat av sina anmärkningar.

Jag sa: jag håller helt med dig. Det är bra att bankerna skiljer på bra folk och patrask.

Har du hört talas om superentreprenören Thomas Möller?
Kärringen sa Nej.

Jag berättade att han driver en mycket stor verksamhet över hela landet. Skulle tro han har runt 2000 medarbetare. Och han har naturligtvis hållit sig borta från betalningsanmärkningar. Pålitlig entreprenör med goda bankförbindelser. Han är President i Hells Angels. Renhårigt folk helt enkelt.

Den fördomsfulla kärringens mun stängdes som ett korumpa efter uttryckt mocka.

Sug åt dig Pernilla och mogna bort fördomarna om du kan.
Och vet att jag suger på dina skatter.

JM oktober 1, 2013 kl. 4:36 e m

Bra skrivet BOB!

Men tyvärr så är inte Pernilla ensam om att ha denna syn.

Majoriteten av blåögingar har denna syn och delar Pernillas åsikter, även om de vet/bryr sig om bakomliggande fakta eller ej.

Och så långe som man är så hjärntvättad och tror att myndigheter som KFM eller inkassobolag alltid far med sanningen, och att den är den enskildes fel att ha hamnat där. så kommer denna typ av verksamhet att frodas.

Pernilla är tyvärr bara den av de blåögingar i mängden som inte kan tänka själva, som inte kan se bakomliggande fakta att ALLA försöker inte smita att man vill göra rätt för sig. Men får man ingen chans pga girighet för att få in en vinst i skuldindustrin, och man får heller ingen upprättelse pga ett havererat system, tjaa… Då finns det ingen annan utväg.

Titta på Pozener (Trustor-affären) och flera andra stora, jag önskar att jag hade den kunskapen och möjligheten som bla Bob här i forumet besitter, för att kunna ha ett normalt liv utan att bli jagad.

Men Pernilla, du ska heller inte tro att Pengarna stannar här i Sverige även om regiring och myndigheter håller på, då är du bara naiv du också. Granskingar visar att Sveriges regering och myndigheter är de stora hyklarna och låter pengar tvättas och skickas utomlands i ”investeringar” som är bortom svenskens vetskap.

Pernilla oktober 2, 2013 kl. 12:32 f m

Intressant att läsa era åsikter. Har själv företag med anställda och kämpar varje dag. Självklart skulle jag önska att driva företag med anställda skulle vara både billigare och enklare. Men om alla skulle gjort som ni, var ska då välfärden komma ifrån?
Jag är fullkomligt medveten om vad våra politiker och regering gör och ha gjort.
Felet i vårt samhälle är att vi säger ja och amen, men kan mycket väl ha heta diskussioner om vad som är rätt och fel med våra vänner, men gör vi något?
Nu får jag ju säga att det var en mycket tråkig händelse du gick igenom Skumrask-Bob, men varför hade du ingen koll..? Du verkar ju vara en intelligent person.
JM vet jag inte riktigt vad som hänt, det känns som du haft en mindre skuld, låtit den växa och nu är det alla andras fel…
Möller har jag känt i mer än 20år, så jag vet en hel del om honom. Att han är trevlig som person, säger inte att jag måste gilla vad han gör. Ha en bra dag!

JM oktober 2, 2013 kl. 7:14 f m

Fel igen Pernilla..

Skuldens omfattning är inte relevant, bara faktum att den inte skulle belasta mig på laga grund, men det är ju klart, jag måste ju skylla på andra eftersom att då måste jag ju tiggt till mig den skulden. Eller hur är resonemanget?!

Oj, fel ingen…

Kan ju säga så mycket Pernilla att jag reglerade det jag var skyldig, I TID (gjorde alltså rätt för mig)!

Men ni har samma åsikt som myndigheter, dömer innan man har fakta, och sen att jag ska beskylla andra. Ja, med all rätt då jag inte kan svara för detta de så kallade efterskavlen.

Pernilla oktober 2, 2013 kl. 8:50 f m

Om du liksom jag har gjort rätt för dig i tid, så finns det alltid en domstol att vända sig till. Skulle tro du menar att du fick bet-anm på KFM. Prickad i några år, men handlar man över sina begränsningar, så är det straffet. Eller ska det vara i sin ordning? I långa loppet så drabbar din oförmåga att betala någon annan näringsidkare, till exempel mig.

JM oktober 2, 2013 kl. 12:04 e m

Absolut! det köper jag helt, om man nu beställer något så måste man ju betala vad det kostar. och givetvis gör man rätt för sig! men då kan du som näringsidkare i så fall svara på varför missbrukar ni era gräddfiler till Inkasso/KFM även när dokumentation kan påvisa att allt har gått rätt till?

Men där hade du fel igen, du tror på riktigt att domstolarna i Sverige är opartiska??

Madelin Sand oktober 2, 2013 kl. 7:48 e m

Himla bra skrivet ”Skumrask-Bob”
Intresserad av det du skriver om budgetjuridik.se
Kan man få tag i dig på nåt sett?
Skulle behöva lite vägledning om du har tid & lust
”Madde”

Kalle oktober 23, 2013 kl. 5:56 e m

Hej skumrask Bob.
Hjälp mig, banken jagar mig. Vad gör jag?
Har suttit i borgen för ett bolag till bankskulderna, bolaget kursade o nu vill banken ha pengar, hjälp mig.

Pjotr december 28, 2013 kl. 5:21 e m

Intressant debatt..har varit överskuldsatt i flera år och det finns tyvärr inga utvägar mer än att betala eller fly landet

skuldsatt december 30, 2013 kl. 5:56 e m

Skumrask bob jag befinner mig i en liknande situation som du och vill gärna komma i kontakt med dig för lite privat rådgivning.

Skumrask-Bob januari 1, 2014 kl. 7:47 f m

Madelin och Kalle

ja jag fick hjälp.
Lite visste jag själv men inte alla knep.

Gå in på budgetjuridik.se och förklara ditt läge. Jag är övertygad om att de hjälper till när de kan.
Såvitt jag vet har de ännu sin hemsida kvar.
de verkar ha mycket att göra så det tog mig 3 veckor innan jag fick svar, men det var det värt.

Hälsa från mig.
Skriv att ni ar blivit rekommenderad av Klient 2345

Lycka Till

________
Och den där Pernilla.
Ska man skratta eller gråta?

Till Pernillas bekväma hjärnsläppta svar att kasta ansvaret för andras tilltag på min koll, vill jag bara säga. Det finns inte en chans att ha koll på anställda i Sverige.

Önskar att du också får uppleva hur det tyst äter inifrån i ditt företag så att du lär dig vidsynthet. Att du är så naiv att du tror att en företagsledare kan ha full koll på vad hans nyckelfolk pysslar med på sin fritid. Din firma måste leva på AMS bidrag eftersom du inte fattar en rörelses inre kärna. Mållös!

Nyckelfolket har ju ofta den nära kundkontakten efter att säljet har gjort sitt och i Sverige är det fullt tillåtet att konkurrera ut sin egen arbetsgivare …i tjänsten!!!!. Och att bli av med ett ruttet äpple är inte lätt om vederbörade är facklig ombudsman. Har du nånsin hört talas om en arbetslös LO ombudsman ?
Nej andra får gå före.

I USA är illojal konkurrens inne i företag eller strax efter att man slutat där = 25 års fängelse. Jag kunde inte flytta firman dit på den tiden.
Men det tar jag igen nu i annat land med råge. Det svenska samhället betalar idag skjortan för härlig hämnd. Får inte in en krona på mig men jag kostar och de hinner inte ifatt. ‘
Det kan ni luta på. Jag lämnar inte greppet här förrän jag har tagit tillbaka eller skadat för de betalda 55 milj + räntor.
Jag blev helt enkelt ursinnig på de statligt supportade / understödda UC-svinerierna. Det var fel person att trycka upp mot väggen, för jag är värre långsint än en häst och jag kan en hel del numera.

Dessutom läser jag här diskussionen om svenska rättssystemet och håller med JM.

Om vi bortser från de 98% avskrivna anmälningar som varje år sker i landet och ser på domstolarnas verksamhet i de få fall som ändå tar sig dit, så ska man veta att i Tingsrätterna görs mängder av rättegångsfel.
Jag har en kompis som blev grundlurad på en villafastighet av sitt ex advokat. Bedragaren fick lagfart fast det saknades underskrifter av säljaren.. och tingsrätten avslog begäran om rättelse.
Vad gillar du Den Pernilla?
Fattar du läget eller är du Trygghetsnarkoman som 90% av alla andra svenskar som är helnöjda bara de blir mätta av maten.

Jag har en annan kompis som förlorade i rätten på en direkt domartabbe. Domaren hade inte läst lagparagrafen och dömde fel Min vän fick därför prövningstillstånd i hovrätten. Det hade han aldrig fått utan att hans jurist på Nätet hade sett att domaren inte kunde lagen. Detta säger väl en hel del.

Och du Pernilla verkar ju vara fruntimmer så en fråga är motiverad..
Tycker du att det svenska rättssystemet är kanonbra även i fråga om våldtäkter eller enser du att just där är det något fel bara för att det drabbar bara kvinnor?

Fröding skrev i en dikt

”Tvi vale för dumt fölk” och det sänder jag vidare till Pernilla som har massor att lära dig där Thomas Möllers grabbar inte kan hjälpa dig.

skuldsatt januari 8, 2014 kl. 10:09 e m

Jag har försökt maila till budgetjuridik men mailet kommer i retur.

Borgen januari 9, 2014 kl. 2:17 e m

Skumrask-Bob hjälp mig jag sitter i borgen för ett kursat bolag för banken, vad gör jag?

Tony j januari 16, 2014 kl. 3:14 e m

Hej.Jag har levt ett liv i misär sedan 2006 pga att jag sa upp min anställning för att byta till ett annat jobb.Misstaget var att det utlovade jobbet aldrig blev av och arbetslöshet till följd.Jag hade dock A-kassa men det dröjde ca 5 månader innan första utbetalningen gjordes och mitt lån till Swedbank(140K)(ett lån jag tog för att betala Csn studielån förföll och levde samtidigt på Mastercardet(25K)som också förföll med det ena och det andra sakta men säkert.Har självmordstankar.Skulderna uppgår idag till omkring 350000 och jag äger ingenting men har en en rumslägenhet.Jag har även en permanent skada i handleden som stökar till det.Jag funderar seriöst på att lämna Sverige för USA.Min fråga är om det är klokt och vad annars kan jag göra?Jag ser annars bara att resten av mitt liv blir miserabelt om detta fortsätter och vill bara ha en enda chans.Mvh till alla andra stackare på forumet

JSG februari 21, 2014 kl. 3:26 e m

Hej S-Bob !
Kanske min situation påminner om din.Behöver verkligen hjälp.
Det började 1992 när lånegivaren sade upp våra lån och sålde till ett vrakpris. Hade då en värdering på 4,5 milj. och såldes för 1,2 milj.
Trodde i min enfald att skulderna skrevs av i och med kk.
2002 fick vi brev om att Marginalen tagit över fordran på oss,
vände mig till vår avok. som fick t-rätten att preskibera min fru men ej mej, tack vare ett fax som jag sänt in till Marginalen.
Under dessa 10 år byggde jag upp en ny rörelse som gick väldigt
bra. Tog ett sabbatsår 03 och levde livets glada dagar.
Men tidigt en novembermorgon innevarande år bultar KFM. på
och gör en rejäl utmätning.Dom golvar mig totalt,tar tillgångar
och kontanter för ungefär 9 milj. och realiserar detta till strax
under 3 milj. för skulden till M var nu uppe i ca: 5,4 milj.
På nyårsafton 03/04 gjorde vår advokat upp ett avtal med M att jag
skulle erlägga 2.150.000. och det har dom fått, jag blev totalt ruinerad i detta läge.
Nu i dags dato har KFM gjort en ny utmätning för M som vill ha
ytterligare 6 milj för skulden som uppstod under krisen 92.
KFM kom fram till att jag ej har några tillgångar, och jag har talat
med M om problemet men dom tänker ej göra någon avskrivning
av kapitalet, jag upplevde att jag talade till en vägg när jag var i kontakt med deras handläggare.
Vad skall jag göra dom har jagat mig i 22 år och jag fyller snart 65 ?
Kommer det en lagstiftning om att bankerna måste skriva av så
här gamla skulder ?

Med vänlig hälsning
JSG

Elin juni 25, 2014 kl. 9:12 f m

Hej!

Läste igenom debatten ovan väldigt intressant faktiskt.
Jag har själv anmärkningar som i dagsläget är skulden avskriven men anmärkningarna sitter ju kvar. Mitt problem har varit i alla år att jag och min man har levt på EN lön då jag inte har förmåga att arbeta samt att vår äldsta dotter är autistisk och var mycket aktiv. Det varin man som arbetade och en del räkningar ( inga lån tack o lov)kunde inte bli betalda och både han och jag hamna hos kronofogden med anmärkningar som följd.
Pengarna räckte inte till fast vi ville göra rätt för oss så var det en omöjlighet. Skulderna växte pga räntan.
Till slut åkte alla inkasso och kronofogdebrev ner i dokumentförstöraren för vi såg inget hopp för även man ville betala och göra rätt för sig så sitter man ändå straffad i minst 3 år även man skulle ha betalt en skuld.
Man undrar ju till slut hur KFM fungerar. Dom vill driva in pengarna för skulderna men kan dom inte ge folket en chans att leva ett normalt liv – betalar du skulden, tar vi bort din prick! Då skulle jag nog garantera att fler skulle göra vad dom kan att betala sina skulder.
Men sorgligt nog ser samhället inte ut så. Tragiskt verkligen.

Lämna en kommentar

Jag vill ha email om det kommer nya kommentarer / svar. Du kan även prenumerera utan att lämna en kommentar.

Föregående post:

Nästa post: